top of page

Moxa

Acupunctuurpunten kunnen op verschillende manieren gestimuleerd worden. Klassiek gebeurt dat door het inbrengen van naalden. Een andere en mogelijk nog oudere methode is de punten verwarmen. Moxabehandeling wordt met een oudere benaming ook wel moxaverbranding of moxibustion genoemd. Dit woord is samengesteld uit de Japanse plantennaam Mogusa (verlatijnst moxa), wat bijvoet (Artemisia vulgaris) betekent en de Latijnse stam uro wat gelijk is aan branden, dus bijvoet verbranden.

De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren. Kenmerk van moxa is dat het, wanneer je het aansteekt, langzaam opbrandt en heel heet wordt. De uitstraling van 180 tot 200 graden doet aangenaam en weldadig aan.

Effectief bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben. Een mooie en goede aanvulling op acupunctuur, in combinatie met een massagebehandeling maar ook als behandeltherapie afzonderlijk te gebruiken.

Acupunctuur Suwen moxa
bottom of page