top of page

Tuina

Tuina maakt gebruik van een groot aantal massagetechnieken. Tuina massage is niet te vergelijken met westerse massages: deze zijn gericht op het specifiek behandelen van spieren en spiergroepen. Tuina massage kan worden gebruikt voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten, maar tevens voor ontspanning. Daarom wordt Tuina ook wel omschreven als Chinese medische massage.

Tui Na is naast acupunctuur, kruidengeneeskunde en Tai Chi en Qigong één van de pijlers waarop de traditionele Chinese geneeskunde is gebouwd. Hoewel ze allen uitgaan van dezelfde theorie, namelijk het beïnvloeden van de basisenergie (Qi) van een persoon, om daardoor gezondheid te behouden en ziekte te voorkomen of helpen te overwinnen. De methodes om dat te bereiken zijn voor genoemde vier disciplines verschillend.

Tuina: behandelingsprincipe
Tuina therapie maakt gebruik van manuele technieken om energetische disharmonieën, die ziekte tot gevolg hebben, te behandelen. Dit bereikt de Tuina masseur door:

  • het verwijderen van de blokkades in de energiestroom Qi in het gehele lichaam.

  • het bevorderen van de toename van de circulatie van Qi en bloed.

  • herstel van gewrichtsklachten en het mobiliseren van de gewrichten.

  • herstel van schade aan de organen.

  • verbeteren van de functies van de interne organen.

  • reguleren van het zenuwweefsel.

Tuina: manuele technieken 
Een Tuina therapeut beschikt over verschillende technieken. Hiermee is het mogelijk, o.a. verklevingen op te heffen, pijn en spasmen op te heffen, spieren en pezen te ontspannen, meridianen te déblokkeren, het Bloed te stimuleren, de Qi circulatie te herstellen en bevorderen en de functies van organen, ingewanden en zenuwstelsel te reguleren.

Tuina: de voordelen 
Of Tuina nu gebruikt wordt voor volwassenen, ouderen of kinderen, het heeft vele voordelen. Tuina kan behalve therapeutisch ook preventief toegepast worden wanneer een kwalijke conditie nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of kwaal zich werkelijk kan ontwikkelen. Tuina is bijzonder geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwak gestel. Ook kan het toegepast worden in plaats van acupunctuur, bij angst voor naalden.
Tuina kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen, als zijnde één van de aspecten van een volledige behandelingsstrategie.

Tuina: in de pediatrie
Deze vorm van Tuina, is specifiek bedoeld voor baby`s en kinderen. Een pediatrische massage bestaat uit het werken op punten van een pijnlijke plek of gebied. Daarnaast worden nog de vingers, handen, onderarmen, borst en ruggebied, voeten, en benen behandeld.
Een pediatrische Tui Na massage duurt korter dan bij een volwassene, maar wordt met een hogere frequentie toegepast. Dit hangt samen met de snel veranderende natuur van een kind en haar conditie. Hiervoor worden vaak enkele massagetechnieken aan de ouders meegegeven, zodat zij thuis dagelijks aan de slag kunnen.

Acupunnctuur Suwen tuina
bottom of page